Osnovni pojmi

Submitted by oki on Pon, 03/07/2022 - 08:46

Osnovni pojmi so:

  • Slika (Image)

Slika je samostojna datoteka- to je to, v različnem zapisu kot je jpg, png, tiff... Slika se v gimpu kaže kot samostojno okno.

  • Plast (Layer)

Slika je lahko sestavljena iz plasti. Plasti so prozorni listi oz. prosojnice, zložene ena nad drugo. Na prosojnice lahko rišemo. Ker so prozorne, je vsebina na ostalih prosojnicah vidna. Plast ni nujno da je prozorna in da je velika kot celotna slika.

Sloji v Gimpu so prosojnice ena nad drugo

  • Resolucija (Resolution)

Digitalna slika je sestavljena iz mreže majhnih kvadratov imenovanih slikovne pike (ang. pixel: picture element, krajšano px). Število slikovnih pik v širino in višino določa velikost slike na ekranu, npr. 630px v širino in 460px v višino. Slikovna pika je najmanjši delček slike, zato je lahko obarvana le v eni barvi.

 Slika levo prikazuje povečan del slike, na kateri iztopajo kvadratki oz. slikovne pike.

Slika v pikslih

  • Kanali (channel)

Rečeno je bilo, da je vsaka slikovna pika obarvana le z eno barvo. Samo barvo pa sestavljajo- v RGB barvnem modelu, tri komponente: rdeča, zelena in modra in včasih še četrta prozorna (Alpha) komponenta. Te komponente se imenujejo kanali.

Drugače povedano: slika je sestavjena iz slikovnih pik, slikovno piko pa sestavljajo osnovne barve.

Kanale uporabljamo, ko želimo na sliki urejati le eno določeno barvo, npr. rdečo pri "rdečih očeh".

barvni kanali

  • Izbira (Selections)

Izbira omogoča orejanje le določenega dela slike. Izbrani del slike je obdan s premikajočo črtkano črto, ki loči izbran del od neizbranega dela slike. Izbira v GIMPu se kaže kot polnopravni sivinski kanal, pri katerem bela barva predstavlja izbrano na sliki, črna barva neizbrano na sliki, odtenki med  belo in črno pa delno izbrano.

  • Razveljavljanje (undoing)

GIMP si zapolni vsa dejanja storjena na sliki. Vsako dejanje si zapiše v t.i. zgodovino razveljevitev. To nam omogoča, da v primeru napak oz. nezaželjenih dejanj na sliki, vračanje na predhodna stanja.

  • Vstavki ( Plug-ins ) 

GIMP omogoča rabo vstavkov, zunanjih programov, ki omogogočajo prefinjeno rabo orodij pri oblikovanju slik. Nekateri vstavki so že v paketu GIMPa, drugi so dostopni na različnih lokacijah v spletu.

Pisanje vstavkov omogoča drugim, ki niso člani razvojnega tima GIMPa, dodajanje novih zmogljivostih v GIMP.

Vse ukazi v menuju Filtri in mnogo drugih v drugih menujih se dejansko izvajajo kot vstavki.

  • Skripte (Skripts)

Poleg vstavkov, ki so programi pisani v C programskem jeziku, uporablja GIMP tudi skripte. Skripte so krajši programi, ki se med izvajanjem sporti prevajajo- tolmačijo.

Večina skript v GIMPu je napisana v Script-Fu jeziku, kar je edinstven za GIMP. Lahko pa so skripte napisane tudi v drugem jeziku, kot sta Perl ali Python.